Як влаштовані екотестери?
Ця інформація допоможе Вам правильно користуватися нітрат-тестерами Greentest
На відміну від лабораторних приладів, які визначчають вміст нітратів за допомогою іон-селективних електродів, нітрат-тестери та екотестери Greentest працюють по принципу кондуктометрії. Це дає можливість отримувати результати в 10-ки разів швидше та без безпосередньої калібровки перед заміром. Достатньо вибрати продукт з меню нітратоміра, щоб можна було з максимальною точністтю отримати результат. Результати вимірювань можуть розбігатися з лабораторними показниками, але дуже близькі за порядком і дозволяють вирізнити їстивні та неїстивні овочі та фрукти. Під час користування нітрат-тестерами Greentest слід розуміти, що показники залежать від соковитості плода, його густини (твердості), розміру, кількості інших солей в продукті (сульфатів, кальцитів, нітрітів...) та навіть місця проколу продукта. Адже нітрати в овочах та фруктах нерівномірно розпреділені і тому можливі випадки, коли результати вимірювання одного і того ж плода будуть значно розбігатися. Але така ситуація є нормою для довгих або великих плодів, поскільки кількість нітратів в різних місцях може значно різнитися. Тому, зробивши заміри в 2-3 місцях одного і того ж овоча можна з великою достовірністтю зрозуміти чи можна вживати цей продукт. Компактні розміри, висока точність, швидкість вимірювання, зручність в користуванні, інтуїтивно-зрозуміле мультиязичне меню, яке включає українську, російську та англійську мови - це істотні переваги нітрат-тестерів Greentest перед громіздкими лабораторними приладами, які потребують обслуговування, калібрування перед вимірюванням.
Для отримання максимально-точних результатів вимірювань слід дотримуватися таких правил:
- Проводити заміри тільки свіжих продуктів (продукти після розморозки або варки змінюють свою консистенцію і показники будуть не корректними)
- Вибирати в меню нітратоміра продукт, який хочете перевірити. Від правильності вибору продукту залежить точність показників
- Вставляти щупи прилада в продукт тільки після того, як в меню вибрали продукт
- Перед кожним тестом щупи мають бути сухими та чистими (достатньо протерти сухою серветкою)
- Щупи прилада вставляти зверху, щоб сік не затікав на корпус нітратоміра
- Під час тесту приладом не можна рухати
- При повторному тесті одного і того-ж продукта НЕ слід вставляти щупи в ті ж самі отвори, що утворилися від попереднього заміру. Можна відступити на 1 см, щоб переконатися, якщо є сумніви в корректності роботи приладу.
Потрібно розуміти такі тонкощі:
- Після того, як продукт пройшов термічну обробку - у ньому залишається лише 25% нітратів від кількості, яка була в сирому продукті. Тому не слід боятися незначного перевищення в картоплі, тому що сирою її ніхто не їсть.
- Пустотілі овочі потрібно міряти безпосередньо в м'якоті, щоб був максимальний контакт з електродами. (Часто це стосується при тестах Солодкого перцю)
- В товстошкурих кавунах потрібно проводити заміри саме на м'якоті. При цьому прилад потрібно тримати неподвижно, коли йде тест.
Використовуючи ці поради можна з точністтю Їсти Чи Не Їсти швидко тестувати продукти.
Захистіть себе та рідних разом з Greentest!